fam van der Toorn
Home Ron Sandra Mitchel Jessie Dieren DVD Foto's Stamboom Krant Plaats bericht Kreten Toorn? Zeevissen
.

.


zaterdag avond heb ik mijn vader over gehaald om naar scheveningen af te reizen voor de 24e vuurwerk festival te scheveningen. Duidelijk was dat we niet de enige toeschouwers waren zoeen 100.000 andere mensen dachten hetzelfde als ons. Vanavond zouden Spanje en Duitsland hun kunnen tonen. Spanje was niet erg goed het laatste deel van hun show was wel goed maar het eerste deel was niet veel bijzonders. 3 kwartier wachten en toen was Duitsland aan de beurt, kijk en dat was vuurwerk het te gekke waren de vuurpijlen waar rode harten uit kwamen en de vuurpijl die in het water geschoten werden en waarna een fontein van vuurwerk ontstond in het water.en tussendoor zat eigenlijk geen saai stukje. Niet verwonderlijk ook dat Duitsland de winnaar zou worden. Het was om 23.20 afgelopen en we waren om 1.45 thuis en ik hoor jullie denken dan zal mijn vader wel verkeerd gereden hebben maar dat was niet zo. Het was gewoon vol, nee het was druk.
Hier een kranten bericht over het festival.

 

Duitsland winnaar vuurwerkfestival in Scheveningen
zondag 17 augustus 2003

DEN HAAG - Duitsland heeft gisteravond het vuurwerkfestival in Scheveningen gewonnen. Meer dan 100.000 mensen waren daarvan getuige. De wind was op de vierde en laatste avond behoorlijk strak, maar de Duitse en Spaanse vuurwerkkunstenaars hadden daar geen last van. Het Nederlandse team, dat vrijdag aan de beurt was, eindigde op de derde plaats. In totaal trok het festival dit jaar circa 270.000 bezoekers. De Organisatie Bureau Scheveningen is zeer tevreden met het verloop van het vuurwerkfestival. Anders dan een paar jaar geleden ontstond zaterdag aan het einde van de avond geen grote verkeerschaos. OBS, politie, gemeente en vervoersbedrijf HTM hadden ingrijpende maatregelen getroffen om autoverkeer zoveel mogelijk uit de badplaats te weren. Enkele toegangswegen werden afgesloten en HTM zette extra trams en bussen in.

Scheveningen verlicht door vele bommen
door Robin Rotman


De Scheveningse avondlucht wordt ook vanavond weer verlicht door moving stars, butterflies, palmbomen en watervallen van vuur. Pyrotechnicus Peter van der Meulen leidt het Internationale Vuurwerkfestival in goede banen.


DEN HAAG | Het verloederde 'staaleiland' aan het eind van de Pier in Scheveningen is tijdens het Vuurwerkfestival weer even belangrijk. Er werden ruim 2200 mortieren gestationeerd die in vier dagen tijd bijna 10.000 bommen afvuren.
Bommen? Geen pijlen? "Ja, bommen", zegt pyrotechnicus Peter van der Meulen. "Ongeveer tien jaar geleden kwam de doorbraak van de bom in de vuurwerkbranche. Daarmee heb je namelijk bijna oneindig veel mogelijkheden om mooie effecten te maken."

Als pyrotechnicus is hij dagelijks betrokken bij de voorbereidingen van de avond die komen gaat. Zo moeten de mortieren worden geïnstalleerd, moet er worden 'doorgelont' en moet het programma worden geïnstalleerd. Op die manier kan het publiek een programma voorgeschoteld krijgen dat tot op tienden van seconden is geregisseerd.

"Er hoeft 's avonds alleen nog maar op een aantal knoppen gedrukt te worden." De bommen, waarvan de meeste eigenlijk 'maar' een doorsnede hebben van 65 tot 100 millimeter, worden elektronisch afgevuurd.
Het staaleiland is ingedeeld in drie dekken. Vanaf het onderste dek worden de waterbommen (bommen die in het water uiteenspatten) weggeschoten, op het middendek de raketten en de zware 100 millimeter-bommen. Tenslotte staan op het bovendek de lanceerinrichtingen van het overige spul, zoals de kleinere bommen.

De veiligheid staat voorop met al dat geweld op één eiland. "Je moet zelfs je mobieltje uitdoen, de frequentie zou namelijk weleens de ontsteking van het vuurwerk kunnen ontregelen." Verder dienen de bommen in een bepaalde hoek en in een bepaalde richting, het zuidwesten, te worden geschoten. Elke avond zijn er twee landen die een show weggeven. Elk land heeft 13 tot 15 minuten om de jury ervan te overtuigen het beste vuurwerkland te zijn. Gisteravond waren Zweden en Nederland aan de beurt. Zweden had als specialiteit beelden met ringen op verschillende hoogten, al dan niet gecombineerd met 'waves'. Nederland, het land van de combinaties, in zowel vorm als kleur, had Van der Meulen in het team. "Het is elke keer weer spannend. Maar het is heerlijk als na de laatste klap al dat gejuich op je afkomt."
Spanje (22 uur) en Duitsland (23 uur) sluiten het Vuurwerkfestival vanavond af. Om 23.30 uur wordt bekendgemaakt welk land dit vierdaagse spektakel heeft gewonnen.